Rebríčkový outsider z Poľska túži doma preraziť

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Futbalová reprezentácia Poľska je podľa aktuálne postavenia v rebríčku FIFA - 65. miesto, na domácom EURO 2012 outsiderom. V národnom tíme organizátora a aj medzi fanúšikmi však napriek tomu vládne optimizmus, že je v silách "orlice" postúpiť do štvrťfinále zo základnej A-skupiny, kde budú domácim za súperov Česi, Rusi a Gréci.

"Cieľ je jasný, postup zo skupiny," povedal tréner Franciszek Smuda a dodal: "A ak sa postúpi, potom je možné všetko. Nemáme veľké hviezdy. Dosiahnuť niečo môžeme iba ako jeden tím." Prípadný postup by poriadne vygradoval už aj tak očakávanú výbornú atmosféru počas finálového turnaja.

Smuda v tíme zaviedol prísne pravidlá, na porušenia životosprávy už doplatili napríklad brankár Artur Boruc či Slawomir Peszko. Pod jeho vedením Poľsko v 31 medzištátnych zápasoch vyhralo 12-krát, vrátane súboja so Slovenskom 26. mája, jedenásťkrát remizovalo a zaznamenalo 8 prehier. Spoliehať sa Smuda bude najmä na 23-ročného útočníka Robert Lewandowskeho, ktorý Borussii Dortmund pomohol veľkou mierou obhájiť titul v nemeckej Bundeslige. V Borussii sa mu darilo spolu s krajanmi - obrancom Lukaszom Piszczekom a stredopoliarom Jakubom Blaszczykowskym.

"Postup zo skupiny je minimálnym cieľom. No ja dúfam, že je v našich silách viac. Rád by som na turnaji strelil nejaké tie góly, no najdôležitejší bude úspech a víťazné body tímu," povedal Lewandowski.

Poliaci naposledy prerazili vo svete bronzom z MS 1982 v Španielsku. "Naša skupina je mimoriadne vyrovnaná. Každý nad každým môže vyhrať. Rozhodnú maličkosti," dodal Lewandowski, ktorý v tejto sezóne strelil v nemeckej lige 20 gólov.

POĽSKO

riadiaci orgán: Polski Zwiazek Pilki Nožnej (založený 1919)

web: htp://www.pzpn.pl

vstup do FIFA: 1923

vstup do UEFA: 1955

dresy: biele, červené

účasti na ME: 2

najväčšie úspechy: bronz na MS 1974 a 1972, olympijskí víťazi 1972

postavenie v rebríčku FIFA: 65.

tréner: Franciszek Smuda

postup na ME: ako organizátor

najznámejší hráči: Jakub Blaszczykowski, Lukasz Piszczek, Robert Lewandowski (všetci Borussia Dortmund), Wojciech Szczesny (Arsenal Londýn)
 

Vyberte región